Szeretetre vágysz? Szeresd hát önmagad!

Szeretetre vágysz? Szeresd hát önmagad!

Szeretetre vágysz? Szeress!

Mondotta volt Marcus Valerius Martialis római költő jó néhány évszázaddal ezelőtt…

Méghozzá először is ÖNMAGADAT!

Egészítem ki én a fentieket elmúlt 40 évem tapasztalatát felhasználva.

Ez így leírva elég banálisnak tűnik. Gondolom olvasni sem kevésbé meglepő. Hacsak ezen sorok tanulmányozójaként nem jutottál már Te magad is erre a következtetésre…

Miután  hosszú éveken át hiába kerested azt a személyt, aki Téged igazán önzetlenül, feltétel nélkül, tiszta szívből szeretni lett volna képes. Ennek köszönhetően talán feltetted magadnak a kérdést: miért is szeretne engem valaki? S hiába törted a fejed, nehezen tudtál megnevezni olyan okokat, amiket kellőképpen megalapozottnak éreztél volna.

szeretetre vágysz? Nőkör

Mikor ezeket a sorokat írom, éppen egy tíz napos kihívás negyedik napi feladatán vagyok túl. Melynek témája egyáltalán nem meglepő módon az

ÖNSZERETET

Ez egy sokkal szerteágazóbb téma, mint elsőre hinnéd. Hiszen önmagunk szeretete sokkal többről szól, mint elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Több, mint szeretni magunkat minden testi hibánkkal együtt, minden lelki gyengeségünk ellenére.

Hiszen aki nem szereti magát, arra sem képes, hogy befogadja a jót… Érdemtelennek érzi magát arra, hogy bőségben és sikeresen élje álmai életét. Nem hisz benne, hogy neki a legjobb jár és nem dolgozik azért, hogy ezt meg is kapja.

Javaslom, fordítsuk meg inkább a gondolatmenetet, merthogy nem csak minden egyes gondolatunkkal, de leírt szavainkkal még inkább teremtünk. Vizsgáljuk hát meg a kérdést abból a szemszögből, mit kaphatunk, amikor megtanuljuk végre szeretni önmagunkat. Feltétel nélkül, tiszta szívből.

Szeretetre vágysz? Nőkör

Ami persze legtöbbünk számára igazán komoly kihívást jelenthet. Hisz sokan rendkívül torz szeretetmintákat hozunk magunkkal gyerekkorunkból, sőt, talán sok élettel ezelőttről…

Úgy érzem, akkor lehetek igazán hiteles, ha saját példámon vezetem le, én hogyan is tanultam meg szeretni önmagam. Mert mondhatja bárki, hogy nézz a tükörbe, mosolyogj és ismételgesd naponta ezerszer, hogy: SZERETEM MAGAMAT… Aki még nem próbálta, fogalma sincs mekkora feladat lehet ez valakinek, aki hosszú éveken keresztül képtelen volt erre. Mert azt érezte, ő nem szerethető. Mert bűntudata volt, mert kevésnek érezte magát, mert éveken át módszeresen hagyta leépíteni az önbecsülését mások által. Akiktől folyamatosan csak azt kapta: nem értesz hozzá, nem vagy elég jó…

Igen, rólam szólnak a fenti sorok…

Aztán egyszer csak történt valami. Felbukkant az életemben egy kisebbfajta csoda. Egy formabontó, néha megdöbbentő, de mindenképpen egyedülálló TANÍTÓ. Akitől elkezdtem tanulni az önérzékelés művészetét. Ahol a lényeg az, hogy megtanuljuk kezelni az érzelmeinket. Átvéve tőlük az irányítást, hogy ne azok uralják az életünket, hanem mi tudjuk irányítani őket, ahogy nekünk a legjobb.

S hogy hogy működik mindez a gyakorlatban?

Elkezdtem figyelni magamat

Megvizsgálni a reakciómat egy-egy helyzetre. Feltenni magamnak a kérdést: erre most miért így reagáltam? Milyen helyzetben voltam korábban, ahol hasonlóképpen végződött a történet, mint ez alkalommal? Milyen érzést váltott ki belőlem az adott helyzet? Hol van az érzés a testemben? Szorít a torkom, kő van a gyomromban, olyan, mintha ülne valaki a hátamon? Honnan jön ez? Mi a háttere? Hogyan tudok megszabadulni tőle… és sorolhatnám napestig.

Megannyi kérdés… De kinek van erre ideje? Na tessék, még egy kérdés… 🙂

És az én válaszom: mindenkinek arra van ideje, ami igazán fontos számára…

Szeretetre vágysz?

Szeretetre vágysz? Szeresd végre önmagadat. Mert azt érzed, elég volt abból az életből, amit eddig éltél. Ahol folyamatosan azt teremtetted meg önmagad számára amit nem akartál.

Másra vágysz, mint amit hosszú éveken át kaptál? Akkor Neked is valami mást kell tenned, mint eddig. Időt teremteni önmagad számára, hogy a megteremtett időben megtanulhasd szeretni önmagad.

Sejtem mit érzel most. Bizonytalanságot, hogy készen állsz-e rá, igaz? Meglehet, még nem. Ezt csak Te döntheted el. <3

Most nagyot kacagok saját magamon, mert eszembe jut, hogy életem nagy változásaira, amik végül megtörténtek (sokszor akaratom ellenére!) szinte sosem éreztem úgy, hogy készen állnék…

Kezdjük tehát kicsiben!

Lazulj el akár egy kád forró vízben, vagy a fotelbe kucorodva a kandalló mellé. Szóljon a háttérben lágy, kellemes zene vagy legyen körülötted csend, amennyiben az megnyugtatóbb számodra. Hunyd le a szemed és lélegezz mélyeket! És mikor mindez megvan, tedd fel magadnak a kérdést: milyen érzés lenne szeretni önmagam?

Szeretetre vágysz? Nőkör

Minden kérdésre bennünk van a válasz, és ha elcsendesedünk és elkezdünk befelé figyelni, hamarosan megkapjuk azt…

Ha még sosem csináltál hasonlót, eleinte jó eséllyel szokatlan lesz a dolog. Jön egy érzés, egy gondolat, Te meg elhessegeted. Lehet, hogy kiakadsz saját magadon: ’á, ugyan már, honnan szedek én ilyeneket?’

Hányszor voltam én is így… 😉

Mára viszont ilyenkor nekem egy mantra jön elő, ami mélyen bevésődött az elmúlt majd’ 2 évben, mióta igazán intenzíven belekezdtem saját magam jobbításába: NE GONDOLKODJ – CSINÁLD!

Az eredmény pedig nem marad el. Ilyen egyszerű. Persze hazudnék, ha azt állítanám, hogy könnyű is. Viszont ami egészen biztos: MEGÉRI!

Kérlek ne higgy nekem feltétel nélkül. Csak adj egy esélyt magadnak arra, hogy kiderüljön: nálad is működik. Tégy úgy, mintha már szeretnéd magad. Annyira, hogy elég fontos légy önmagad számára. Ahhoz, hogy változtass, hogy változhass. S legyen hozzá ez a mantrád:

Napról napra egyre jobban szeretem magam!

Mert a gondolatok és szavak teremtenek.

 

szerző: Kiss Boglárka

A képek illusztrációk. Forrás: pixabay.com

 

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

Ha a gyakorlatban is szeretnéd megtapasztalni, hogyan tudod áthangolni magad a szeretet szintjére, gyere Energiák áramlásában programunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük