Női szépségről, kreált ideálokról, felvállalásról és relativitásról

Női szépségről, kreált ideálokról, felvállalásról és relativitásról

Az utcán sétálva megpillantunk egy babakocsiban tologatott gyermeket és rögtön felötlenek bennünk a cuki, édes, tündi-bündi, bájos szavak. Azonnal szépnek nyilvánítunk egy apróságot, hiszen gyerek. Automatikusan születik bennünk az elfogadás, nyitottság és szimpátia, még akkor is, ha kicsit ducibb, vagy még formátlanka.

A tini lányok, nők esetében már  előkerülnek az ostorozó kritikák: alacsony, vékony, testes, rút és a végtelenségig sorolhatnám a negatív jelzők sorát….

Hogyan lehetséges, hogy röpke pár év különbség ekkora változást hoz a külső megítélésben? Miért ilyen csekély bennünk az elfogadás a felnőtt emberekkel szemben?

női szépségről

Minden kornak megvolt, megvan a női szépségről az ideálja. Kleopátra, Mona Lisa, Twiggy… stb.. Vajon a jelenkor kreált ideáljai megállták volna helyüket a régebbi korokban? Egy mai szépség megdobogtatná Ady szívét? Ő lenne a múzsája?

Ki dönti el, hogy mi a szép éppen? Ki a szép éppen?  A művészek képi ábrázolása? A mozicsillagokat sztároló gépezet? A modelleket felvonultató divatügynökségek?

Tagadhatatlan, hogy a mai ideálok kialakulására rásegít a média, és a profi marketing. Mi is történik a háttérben? Egy ismert kozmetikai, vagy divatcég a nevére építve, széles eszköztárral kitalál egy egyéniséget, tulajdonképpen egy „reklámhordozót” aki befut, es O lesz a média által felkapott, mindenki által vágyott NŐ, az aktuális nőideál. A férfiak őt akarják, a nők az ő karakterisztikáit szeretnék magukénak tudni. Nem mellesleg persze hatalmas bevételeket hoz az őt létrehozó vállalkozás számára

.női szépségről, kreált ideálokról

Álljunk meg egy percre! Egy kreált egyént követünk, utánzunk, imádunk? Magam is a szépség iparban dolgozom, ahol sok mindent tanulok, látok. Elárulom, hogy a címlaplányok a valóságban egyáltalán nem léteznek. Kreáltak, azaz túlsminkelték, photoshop segítségével mutatóssá alakították őket, ezáltal közel sem életszerűek. Akiért rajongunk, akit imádunk a szombat esti gálán, a mellett simán elmegyünk vasárnap reggel a közértben, a felismerés legcsekélyebb jele nélkül.

Mégis, az ideálok frusztrációt keltenek bennünk, torzítják énképünket, a valóságról alkotott elképzeléseinket. Ez megjelenhet akár fizikai torzulásokban is. Vágyott ideálunk messze van a valóságos megjelenésünktől, ennek hatására sokszor felmerül bennünk: nem vagyok olyan jó nő, mint ő. Nem elég nagy a mellem, túl nagy a fenekem, nem elég hosszú a combom, az orrom kisebb-nagyobb stb…. Külső elvárásokkal azonosítjuk magunkat. Tévesen.

női szépségről

Mert mit tudunk az éppen aktuális szépség ideálról? Mennyire látjuk a külső mögött az embert? Egy kőkemény marketing kampány eredményét látjuk. Ennyivel több ő, semmi mással.

Mindenkiben ott a díva! Keressetek egy szépség tanácsadót és fél óra alatt előhozza belőletek a címlaplányt.

De valóban csak ennyit kerestek? A férfiak csak ennyit keresnek? Mindannyian egyediek vagyunk. Ha meglátjuk, megtaláljuk magunkban az értéket, a különlegeset, és elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, akkor meglátod, egykettőre gyönyörű emberek vesznek majd körül. Nem azért, mert mindenki szépség műtéten esik át, hanem azért, mert mindenkiben felfedezed majd a szépséget.

Sőt! Amint szépséged teljes tudatába kerülsz, bizony bárki múzsája lehetsz Te is!

Szerző: Melba

(A képek illusztrációk)

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük