Ha hiszed, ha nem, mindenre képes vagy

Ha hiszed, ha nem, mindenre képes vagy

Hol is kezdjem? Talán ott, amikor az hittem, hogy nincs hitem? Holott akkor is volt, csak nem abban, amiben kellett volna…  Vagy inkább ott, amikor elkezdtem abban hinni, hogy ha van hitem, bármi az enyém lehet? Egyik sem. Indulok inkább onnan, mit jelent számomra a HIT – ma. Ebben a pillanatban, mikor ezeket a sorokat írom. Az életem alapját. Az egyik legfontosabb értéket, mely az előttem álló évekre biztosítja számomra, hogy amit megálmodok, azt valóra is válthatom.

Hosszú évek munkája vezetett el idáig. Egyetlen percig sem állítom, hogy mindig könnyű volt, de világéletemben azokat a dolgokat tudtam mindig legjobban megbecsülni végül, amikért a legkeményebben megdolgoztam a maga idejében. A hitem pedig egyike ezeknek. És a vele való munka még mindig nem múlt idő, ahogy érzésem szerint soha nem is lesz az. Folyamatos figyelmet igényel a megtartása, mert egy-egy kevésbé produktív időszakában az ember lánya hajlamos meginogni. Kevésbé hinni, vagy néha egyáltalán nem. Illetve megint csak abban hinni, amiben nem kéne. Újra és újra. Mert a kisördög soha nem alszik. És időről időre próbára tesz minket és a hitünket. Olyankor, mikor megkérdőjelezi a tehetségünket. A rátermettségünket. Az elért eredményeinket.

ha hiszed, ha nem

Hosszú évek munkája után még mindig vannak hasonló időszakaim. Szerencsére egyre ritkábban és egyre rövidebb ideig. Előfordul, hogy lassan, alattomosan kúsznak elő az érzések. Azt hiszem, ezt talán még jobban szeretem. Már ha ilyen témában egyáltalán használhatjuk ezt a kifejezést. Ekkor ugyanis folyamatosan érzékelem a belső változást és szinte azonnal alkalmam van tenni ellene. Hamarabb túl is vagyok rajta ilyenkor. De sokszor van, hogy derült égből villámcsapásként érkeznek a kételyek. Egy váratlan esemény kapcsán. Valaki olyan megjegyzése által, akitől végképp nem vártam volna. Ilyenkor sokszor azonnali KO-val kapitulálok. Elvonulok nyalogatni a sebeimet kicsit, aztán mikor alaposan „kisajnáltam” magam, elkezdem újra felépíteni a hitem.

Az ilyen napokon nekem többnyire az segít újra megtalálni önmagam, ha megvizsgálom a dolgokat egy másik nézőpontból. Elképzelem, hogy nyugodtan kesereghetnék rajta, miért tartott majd’ 40 évig eljutnom idáig. Bosszankodhatnék, mennyi lehetőséget szalasztottam el az évek során, mert nem hittem. Önmagamban s abban, hogy olyan életet teremthetek magamnak, amilyet csak szeretnék. És ilyenkor előbb-utóbb mindig ugyanarra jutok: az előzőek helyett inkább tiszta szívemből hiszem, hogy mindennek oka van.

ha hiszed, ha nem

Hiszek abban, hogy az életben minden értünk, s nem pusztán velünk történik. Hogy fejlődhessünk és tanulhassunk általa. Amennyiben hajlandók vagyunk…

Hogy megtapasztaljuk, a hit nem valami elvont fogalom, ami csak a vallásos emberek életének része. Hanem olyasmi, amivel mindannyian rendelkezünk. Csak van, hogy kevéssé építő módon működtetjük azt. Mikor azon hitek alapján éljük a mindennapjainkat, amiket mások ültettek el a fejünkben.

Hisz a HIT nem más, mint egy meggyőződés, amivel teljes mértékben azonosultunk. Kiskorunk óta akár. S ezek szüleink, tanáraink, szűkebb és tágabb környezetünk meggyőződéseit tükrözik. Melyek legtöbbször puszta jóindulatból, féltésből fakadóan állítanak fel olyan korlátokat elénk, melyeket eszünkbe sem jut lebontani.

ha hiszed, ha nem

Hisz természetesnek vesszük jelenlétüket. S bele sem gondolunk abba, mennyi mindenben fognak vissza minket. Pedig mennyi mindent érhetünk el, amint megváltoztatjuk azt, amiben hiszünk! Ha elkezdünk hinni magunkban, s abban, hogy ami másoknak sikerül, azt mi is elérhetjük. Vagy bármi mást is. Ilyen egyszerű. Persze ez korántsem jelenti, hogy egyúttal könnyű is. Sőt! De hidd el: MEGÉRI!

Ha hiszed, ha nem 🙂

Szerző: Kiss Boglárka, a kissblogi.hu bloggere

 

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

 

323 thoughts on “Ha hiszed, ha nem, mindenre képes vagy

  1. Tiszta szívemből azt kívánom, hogy a próféta szóljon ki belőled.
    Természetesen, ha Isten is úgy akarja, akkor megvalósul. Egyedül ő tudja stabilizálni is, és felborítani is a sikert.
    Bízzunk abban, hogy velünk együtt fog munkálkodni. Én hiszek abban amit Istennel együtt teszünk meg, vele együtt végzünk el azt soha – de soha nem kell megbánnunk. Erre Ő a garancia!

    1. Ki Istenben hisz, ki saját magában és a képességeiben… 😉 Az élet attól gyönyörű, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkodunk. 🙂 A sikerünk pedig mindig az erőfeszítéseinktől függ. Van, hogy rábólintanak “odafönt” a terveinkre és akkor könnyebben és gyorsabban haladunk. Máskor igyekeznek megmutatni, hogy más úton járva jobban boldogulhatunk. 😉 De a döntés mindig a miénk, merre haladunk tovább. Hogy kitartunk-e míg elérjük a célt vagy hagyjuk újratervezni a GPS-t… 🙂

  2. Ha a belső hangod követed, a vágyaidat, akkor együtt munkálkodtok. És együtt mindent megvalósítotok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük