A férfi működéséről férfiszemmel

A férfi működéséről férfiszemmel

Az elmúlt hetekben sokfelé megfordultam. Formula 1, önismereti rendezvények, könnyűzenei és jazz koncert, fesztivál. Mindenütt jól megfigyelhető volt a nők és férfiak aránya. Az önfejlesztésen a társaság 80%-a nő volt. A jazz esten kb. 65, a fesztiválon 50-50% és a Formula 1-en olyan 30%.

Miért ezek az érdeklődési különbségek? Miért, hogy a nőket inkább a F1 versenyzője vonzza, mintsem a technika, amiért viszont mi, férfiak vagyunk oda?

Hat ránk a kémia?

Az emberi test vegyi gyár. Az információ a testben idegeken keresztül és vegyületek által közlekedik. Ezeket hormonoknak nevezzük, és az idegrendszerrel összefüggésben termelődnek és fejtik ki a hatásukat. A két rendszer közötti különbség, hogy míg az idegrendszer gyorsan reagál, és hatása rövid ideig is tarthat, addig a hormonok a vérrel jutnak el a szervezetben mindenhová, így lassan változtatnak, és sokáig is tarthat a hatásuk. Akár hetekig. A hormonális hatások a férfiaknál és a nőknél teljesen különbözőek, és az érzelmekkel szorosan együtt mutatkozhatnak meg. „Tombolnak a hormonjaim”, „Klimaxol”. Így írja le a köznyelv.

kémia

A férfiak a tesztoszteron által meghatározottak, míg a nők az ösztrogén által. A tesztoszteron legfontosabb hatásai: erő, versenyszellem, hódítási vágy, feltűnés, célorientáltság, elszántság.

Hogyan működik a férfi?

Először is alfa hím akar lenni. Vezetni, irányítani, uralni a környezetét. Ez már korán megmutatkozik, a kisfiúk rendszeresen verekszenek, versengenek, amit a kislányok sosem tesznek. Később finomodnak a dominancia harcok, átterelődnek más területekre, pl. sport, karrier, vagy tudományos munka, esetleg pénzszerzés és az azon szerezhető javak mutogatása. Ezek a férfi lét részei, ugyanúgy, mint a más férfiakkal folytatott folyamatos szájkarate.

Igen, megnézzük azokat a nőket, akik hajlandóságukat mutatják. Feltűnő mellek, csípő, hosszas szemkontaktus, stb. Ilyenkor elönti agyunkat a tesztoszteron, amitől állandóan készen állunk a szaporodásra. Flörtölünk, és „megyünk a farkunk után”.

Mitől férfi a férfi?

man-1209546_1280

Ez távolról sem azt jelenti, hogy mindet meg akarjuk kapni, pláne hogy szíre-szóra elhagynánk a párunkat. Ez csak azt jelenti, hogy a sok tesztoszteron a férfiagyban a szexualitás területét nagyon nagyra növeszti. Amit jól kell lakatnunk, legkevesebb vizuálisan, sokszor verbálisan. Férfitársaságban gyakori téma a „kit láttam, hogy nézett rám, mit tudnék vele tenni”. Mégis nagyon kevésszer tesszük meg ahhoz képest, mennyi lehetőséget azonosítunk be.

Ezek adják erejét, védelmi képességét, teszik férfivá a férfit. Mert milyen is a férfi? Céltudatos, döntésképes, erős – lelkileg és fizikailag egyaránt, kockázatvállaló, problémamegoldó. Ha ezt elvesszük tőle, csak vegetál a férfi világban.

Szerző: Szabó Balázs, coach, Tied a világ

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

125 thoughts on “A férfi működéséről férfiszemmel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük