Az élet igazi fáklyás menet

Az élet igazi fáklyás menet

Gyönyörű, felemelő estét éltem át a Balaton partján.

Augusztus 20-án fáklyás menetre indultunk a Balatonra keresztény gyülekezetem tagjaival, az ország más részeiből érkezőkkel, vagy olyanokkal, akik a határon túlról utaztak haza erre az eseményre. Nagyjából 300-an vonultunk végig fáklyákkal a kezünkben, énekelve, zenélve, táncolva.

Aznap este 6 órakor kezdődött a dicsőítés, ami gyönyörű imával folytatódott. Ezután 9 óra körül mindannyian, akik ott imádkoztunk, és azok is, akik később csatlakoztak hozzánk, lementünk a vízpartra. Annyian voltunk, gyerekek, fiatalok, idősek, hogy a menet vége nem is látszott.

A parton

1-2 km gyaloglás következett, miközben beszélgettünk, örültünk egymásnak, majd kb egy óra elteltével megérkeztünk a vízhez. A parton a pásztor ismét elmondott néhány imát, ami után elkezdtük a közös éneklést. Semmihez sem fogható látvány fogadott.

fáklyás menet

Csak a csillagok ragyogtak, és a fáklyák fénye tükröződött vissza a víz felszínén. Néztem fel  az égre, ahonnan sok milliárdnyi csillag világított ránk, a telihold fényében. Isten ott volt közöttünk, ahogy a földöntúli boldogság járt át.

Annyira szépséges volt a kép, hogy többen elérzékenyültünk, sírva fakadtunk. Örömkönnyek potyogtak a szemünkből, ahogy a telihold szépséges fényét sugározta ránk és a fáklyák lángjai tükröződtek vissza szemeinkben. Nagyon megérintett, szavakkal nehéz is kifejezni az érzést, ami ott elöntött.

Fáklyás menet

Séta közben peregtek a képek bennem, az élmények a családtagjaimmal, a barátaimmal, a gyülekezeti tagokkal. Ahogy körbeálltunk, énekeltünk, magasztaltuk Istent és Jézust, a szívem csordultig volt szeretettel.

csillagok

Az egész este egy camino-ra, egy zarándoklatra emlékeztetett. A többieken is azt láttam, és én magam is azt éltem meg, hogy egyre nyitottabbá válok a körülöttem lévő természeti szépségekre, a mellettem bandukoló emberekre. Úgy érzem, ebben a pár órában ledőlt bennem néhány korlát, és azóta másképp tekintek a világ dolgaira. Belső megújulás volt a javából, csodálatos társaságban, hitem megerősítésével.

Most, napokkal később is a hatása alatt vagyok, az engem ért benyomások folyamatosan fejtik ki hatásukat. Ez az este kiragadott a hétköznapokból, lelki erőt adott, és életre szóló élményekkel töltött fel.

Körtánc

Egészen magasztos a körben állás rítusa, a zene, a dobszó, a tánc ritmusa. A közös öröm, a tapsok, az áhítattal figyelő, vagy épp szaladgáló gyermekek, a tűz fénye, és az éjszaka csendje, amelybe belehasít dalunk. Átszellemült arcunk, amelyen ott ül az ősi bölcsesség, a megélés tapasztalása, és a mennyei fény.

tűz tánc

A kavalkád, ami egyfajta rend is, a zsibongó tömeg, akik egyként éneklik dicsőítő dalaink. Felszabadult mozdulataink, táncunk, amely másokat is táncra késztetett.

Megéléseim

A legcsodálatosabb, hogy bár egy helyen voltunk, minden jelen lévő mást vitt haza, más élménnyel telve távozott. Közösen élhettük meg ezt a felemelő eseményt, mégis, saját belső gazdagságunkat gyarapítottuk, miközben úton voltunk önmagunk, Istenünk és lelkünk megismerése felé. Mindannyian adtunk és befogadtunk: szépséget, örömöt, bánatot, nevetést, szárnyalást. Mert érzelemből, szeretetből, melegségből mindig van mit adnunk, és mindig van mit kapnunk.

Kérem Istent és Jézust, hogy töltse meg szíveteket a szent szellemmel, és éljétek meg azt a boldogságot, amit én megéltem ebben a csodálatos közösségben akkor éjjel, és az utána következő napokban. Sok áldás, kegyelem, irgalom és szeretet legyen az életetekben.

 

Szerző: Bíró Marcsi

(A képek illusztrációk)

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük