caraWonga: kreatív szőnyeg és mozaik kép alkotás

caraWonga: kreatív szőnyeg és mozaik kép alkotás

Iparművész vagyok, alapanyag tervezőként végeztem az egyetemen, majd alkalmazott grafikusnak tanultam. Szinte közvetlenül a képzések befejezése után olyan lehetőségre találtam, amely meghatározta az életemet. Ebből megalkottam a caraWonga fantázianevű termékcsaládot, majd létrehoztam egy kreatív alkotó stúdiót.

Hogyan kezdődött a caraWonga szőnyeg-sztori?

Környezettudatos tervezőként azonnal lecsaptam arra a pályázati lehetőségre, amelyet a pécsi Retextil Alapítvány írt ki hulladék anyagok felhasználásával termékfejlesztésére. Valami olyat szerettem volna létrehozni, amihez sem varrni, sem ragasztani nem kell, ahol maguk a formák kapcsolhatók össze. Így jött az az ötlet, hogy kisebb darabokból felépíthető, szétszedhető, variálható szőnyegeket készítsünk.

caraWonga, Nőkör

Az alapítvány támogatásával elindultunk és családi vállalkozásban megkezdtük az újrahasznosított anyagokból variálható, személyre szabható szőnyegek készítését. Annak ellenére, hogy a szőnyegek egyforma lapokból rakhatók össze, mégis mindegyik más és más, hiszen a színes darabokból történő összeállításnak csak a vásárló kreativitása szab határt. Így az alkotói élmény mellett egészen személyes kapcsolat tud kialakulni a szőnyeg és tulajdonosa között.

carawonga, Nőkör

Honnan jött a caraWonga mozaik matricák ötlete?

A szőnyegkészítés során apró hulladék darabok képződtek, amelyeket nem akartam kidobni. Elkezdtem tervezgetni, mihez lehetne velük kezdeni. Elég hamar megtaláltam a megoldást: a mozaik matricát. A gyártás során keletkező apró lehulló darabokat formára vágjuk, öntapadós matricát készítünk belőle és bedobozoljuk. Ezekből aztán különösebb kézügyesség nélkül készülhetnek csodaszép színes mandalák, geometrikus minták és mindenféle térhatású alkotások.

caraWonga, Nőkör

Mi a caraWonga kreatív stúdió?

Amikor megalkottam a szőnyegeket, kitaláltam hozzá a dobozokat, majd meghatároztam a szín és minta kombinációkat, rádöbbentem, hogy ez még olyan újfajta megközelítés, amelyet el kell magyarázni az embereknek, hiszen nem tudják mihez hasonlítani a terméket. A matricákkal ugyanez volt a helyzet, azt láttam, hogy aki kipróbálja, annak nagyon tetszik, de aki csak látja a dobozt, az nem tudja elképzelni, hogy ez mire jó.

Eleve az volt az elképzelésünk, hogy kapcsolódunk az emberekhez, nem csak annyi, hogy jön a futár és elviszi a termékeinket a megrendelőknek. Ez a kapcsolódás a foglalkozásainkban ölt formát, hiszen a szemünk láttára születnek az egyedi alkotások. Ezt nagyon élvezzük, főleg, ahogy kapjuk a sok pozitív megerősítést és örömet.

caraWonga, Nőkör

Boldogságot ad a workshopokon látni az embereket, ahogyan szépet alkotnak, és így önbizalommal töltődnek. Azt szeretném elérni, hogy kapcsolatba kerüljünk a tárgyainkkal, alkossunk a kezünkkel, lelassuljunk, kimozduljunk egy kicsit, és ne csak a telefonunk képernyőjét nyomogassuk.

A jövőnk az oktatás, foglalkoztatás irányába mutat. Foglalkozásokat tartunk, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt rátalálnak kreativitásukra és alkotói sikerélményt vihetnek haza. Tavaszra óvodás és iskolás csoportoknak fejlesztünk új terméket.

caraWonga, Nőkör

Hogyan dolgozom?

A vállalkozás felépítésekor napi 10 órát dolgoztam, szinte minden hétköznap. A workshopokat hétvégenként tartjuk, így szinte folyamatos a leterheltségem.

Mindent otthon gyártunk, saját kézzel. Nem használunk semmilyen fosszilis energiát, még áramot sem. Műanyagot semmihez nem adunk, csak újrahasznosított kartondobozokat használunk.

caraWonga, Nőkör

A műhelyünk a házunk padlásterében van, így szerencsére nem kell sokat utaznom. A férjem is otthonról dolgozik, így sok időnk marad egymás mentesítésére. Szüleink is sokat segítenek, és csatlakozott hozzánk Anikó, aki a gyártásban segít. Remélem, a barátnőm, Bhadra is mihamarabb visszatér, hogy segítsen a szövegírásban és az adminisztrációban.

Nagyon szerencsésnek érzem magam.

Számomra a kreativitás változatosságot, izgalmat jelent, kimozdulást a komfort zónánkból, ahol kipróbálhatjuk magunkat valami újban. Ezt élhetem folyamatosan, nemcsak a saját munkám kapcsán, hanem amikor látom az embereket boldog mosollyal az arcukon alkotni.

caraWonga mozaik, Nőkör

Nőként is fantasztikus sikerélményeket kapok. Boldog és büszke anyukája vagyok három és fél éves Lenke lányomnak, és öt éves Regő fiamnak. Kiegyensúlyozott, támogató hátteret kapok a férjemmel való kapcsolatomból, és ez olyan biztonságot nyújt, amiben nap, mint nap újat tapasztalva tudok kibontakozni.

Szerző: Gál Katalin

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük