40 felett az életet bátran, szabadon élem meg

40 felett az életet bátran, szabadon élem meg

40, azaz negyven. Hát, itt tartok.

Kerek szám. Nem tehetek úgy, mintha olyan lenne, mint a többi. Megállásra, elemzésre, gondolkodásra késztet. Ugyanígy lelassítottam harmincnál is és ugyanazt a kérdést tettem fel magamnak, mint most: ott tartok, ahol szeretnék tartani? Elértem azt, amit szerettem volna elérni? A válasz akkor is és most is: nem. (Árnyaltabban: inkább nem.)

A harminc és negyven között eltelt tíz év annyi különbséget hozott, hogy máshogy állok most a nemleges válaszhoz. Nem ott tartok, ahol szeretnék: és akkor mi van? Nem mondom, hogy minden úgy van jól, ahogyan történt. Sok elmulasztott lehetőségem volt, amit a saját hanyagságomnak, lustaságomnak köszönhetek. Ezzel együtt mégis kereknek érzem a bejárt utamat. Annyi minden történt velem így is, annyi élményt szereztem az elmúlt négy évtizedben, annyi mindent tanultam, annyi inspiráló emberrel találkoztam. Majd lesz valahogy a továbbiakban is.

40 felett tanulásAz igazsághoz az is hozzátartozik, hogy soha nem fogalmaztam meg pontos elvárásokat magammal szemben: inkább csak vágyaim voltak, vannak.  Lehet, hogy itt van a kutya elásva. Lehet, hogy sokkal tudatosabban kellene élnem az életem. Mindig csodáltam azokat, akik kitűzik a célt maguk elé és szisztematikusan haladnak a megvalósítás irányába. Persze, én is tervezek, de alapvetően intuitíven és impulzívan élem az életem. És így, a 40 felett, ezt már simán elfogadom, vállalom.

Élvezem azt a bátorságot, ami az elmúlt években bújt elő belőlem. Nem félek nemet mondani. Simán felvállalom a gyengeségeimet, már nem akarok sebezhetetlennek tűnni. (Hibátlan soha nem akartam lenni.) Ez egyfajta megnyugtató és felszabadító szabadságot is hozott. Megválogatom, kire áldozom az értékes szabadidőmet, kivel töltöm az időmet, kit engedek be az életembe. Érzem, ahogy egyre inkább letisztulnak a dolgok és világosabban látom, mi értékes számomra és mi nem. Már nem feszülök meg minden áron és könnyebben elfogadok dolgokat az életemben. SZABAD VAGYOK.

40 felett szabadonHa ez a fajta nyugodt bölcsesség csak erősödik az elkövetkezendő években, akkor már derűs nyugalommal várom az 50-ediket.

 

Szerző: Nagy Szilvia, coach, coachingcards.net

Várunk szeretettel Nőkör közösségünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük